Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home2/maktabva/domains/jafarfazel.ir/public_html/engine/classes/templates.class.php on line 62 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home2/maktabva/domains/jafarfazel.ir/public_html/engine/classes/templates.class.php on line 66 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home2/maktabva/domains/jafarfazel.ir/public_html/engine/modules/show.full.php on line 289 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home2/maktabva/domains/jafarfazel.ir/public_html/engine/classes/templates.class.php on line 71 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home2/maktabva/domains/jafarfazel.ir/public_html/index.php on line 105 Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home2/maktabva/domains/jafarfazel.ir/public_html/engine/classes/templates.class.php on line 262 مدیریت معده و درمان ترش کردن » سایت اطلاع رسانی استاد جعفر فاضل


حدیث روز: امام على(سلام الله علیه): مَنِ استَرشَدَ العِلمَ أرشَدَهُ. آنكه از دانش، راهنمايى خواست، او را ره نمود.       
prev next
Home Contact us Add to Favorites
Reading RSS پایگاه اطلاع رسانی استاد جعفر فاضل » کتب و تألیفات » مدیریت معده و درمان ترش کردن
  • Vote

    
    نظرشما در مورد سیستم؟
    عالی
    خوب
    متوسط
    بد
     
    */

    آمار سایت

    
    آمار مطالب يک ساعت پيش: 0
    امروز: 0
    اين ماه: 0
    کل: 234
    کل نظرات: 16708
    آمار کاربران يک ساعت پيش: 35
    امروز: 1064
    اين ماه: 18120
    کل: 241716
    بن شدگان: 0
    جديدترين عضو: cwnyzkodthl
    /*

    ورود اعضا







  • 
    تاریخ: 31 تیر 1395
       

    مدیریت معده و درمان ترش کردن

    مدیریت معده و درمان ترش کردن

    حجت الاسلام جعفر فاضل با تعلیقه دکتر سیّد محمّد ابراهیم ملک جعفریان
    رؤوس مطالب
    - اهمیّت معده
    - شباهت معده با تنور
    - مدیریّت معده
    - فیزیولوژی معده
    - عارضه ترش کردن
    - راه های درمان ترش کردن
    اشاره
    دنیا فرصتی برای رشد و تعالی و تقرب به سوی خداست. طبیعی است
    طول عمر از عوامل تحقّق دهنده این هدف است. ائمّه اطهار:
    همواره از خدا تقاضای طول عمر با برکت نموده اند. از آنجا که تمامی
    امور را خداوند با اسباب انجام می دهد بدون شک طول عمر نیز مرهون
    اسباب خاصّ خودش است، تغذیه سالم، روحیّه شاد، ورزش و ... هر کدام
    به نحوی در این پروسه سهیم اند.
    دستورات بهداشتی اسلام در جهت پیشگیری از امراض و نیز درمان،
    شاهد روشنی بر اهتمام دین بر حفظ صحّت و سلامت است و از سویی
    برنامه ریزی دشمن برای کوتاه کرده عمر مسلمین با غذاهای آماده و
    بی خاصیّت، ما را بر آن داشت درباره سلامت بدن نیز مطالبی را تقدیم
    کنیم و شروع آن از معده است زیرا معده شروع همه جریان هضم غذا
    است.



    مدیریت معده و درمان ترش کردن

    پیامبر گرامی اسلام6می فرمایند:
    الْمَعِدَةُ بَیْتُ کُلِّ دَاءٍ وَ الْحِمْیَةُ رَأْسُ کُلِّ دَوَاء
    معده خانه همه دردهاست و پرهیز، سرسلسله همه داروها.1
    این حدیث از آنجا که از حضرت ختمی مرتبت6و با عبارات مشابه از بعض دیگر حضرات معصومین:
    صادر شده است جای هیچ گونه شک و شبهه ای ندارد؛ تجربه نیز شاهد صدق دیگری بر این روایت شریف است. برخی از اساتید می گویند «عملکرد معده مانند یک کوره یا تنور است». آتش اولیه این تنور، حرارت اولیه معده است که با هجوم خون به عروق معده پس از ورود غذا به آن تأمین می شود و حاصل آن، هضم غذا (سوختن هیزم ها) و تولید حرارت و انرژی برای مصرف در بدن است. بر اساس همین منطق ساده اکثر رفتارهای معده قابل درک است. کافی است که عوامل مؤثر در کارکرد بهتر یک کوره یا تنور را فهرست کنیم و آنها را بر رفتارهای معده منطبق کنیم، لذا هر کس می تواند به راحتی معده خود را مدیریت کند:
    ۱- هیزم معده غذاست. بنا بر این هر چه قدر غذا به قطعات کوچکتری خرد شود؛ سوختن آن
    ( یا همان هضم آن) آسانتر می شود. بنابراین هر قدر غذا بیشتر جویده شود بهتر هم هضم خواهد شد و در غیر این صورت، غذای هضم نشده باعث باد و نفخ می شود.
    2- همانطور که مقدار هیزم تنور باید متناسب با حجم تنور باشد مقدار غذا باید متناسب با حجم معده باشد و یک معده انباشته از غذا قادر به هضم کامل آن نیست.
    ۳- همانطور که هیزم های تنومند نسبت به نازک دیرتر می سوزد در صورت تنوع غذایی مسئله هضم به مشکل می خورد اگر دهانه معده بر اساس غذای زود هضم گشوده شود مقدار زیادی غذا های دیر هضم به صورت خام از معده خارج می شود. تک غذایی توصیه اول است و در غیر این صورت بهتر است در هنگام تناول غذا اوّل غذای زود هضم شروع و بعد بقیه غذاها مصرف شود.


    ۴- آتش در تنور نیاز به اکسیژن دارد، عروق خونی موجود در جداره معده کار اکسیژن رسانی را به عهده دارند به همین خاطر خوردن در حال استرس باعث سوء هاضمه می شود و دستور است بعد از غذا دراز کشیده شود تا خون از مناطق مختلف بدن به سوی معده گسیل کند و غذا هضم شود. و در میان روز جسم و روح بیشترین اشتغال و کمترین آرامش را دارند؛ سهم معده از خون رسانی به حداقل می رسد. به همین خاطر اهل بیت:دو وعده غذا میل می کردند، صبح و شب(صبحانه و شام).
    5- نوشیدن هر نوع مایعی در حال خوردن، مانند ریختن آب بر هیزم تنور است و باعث هضم ناقص خواهد شد.
    6 – معده ضعیف مانند تنوری که خوب نمی سوزد نیاز به سوخت بیشتر و تقویت دارد زیره و عسل در این مورد بسیار مفید است.
    7 – معده مانند تنوری که کار بسیار کرده نیز به جرم گیری و تعمیر اساسی دارد و این مهم با روزه داری و پرهیز حاصل می شود.
    8 – همانطور که هیزم در تنور وجود دارد هیزم اضافی باعث خفه شدن آتش می شود با وجود غذا در معده و حالت سیری از خوردن پرهیز شود.
    ما خواستیم با یک مثال، فهم فیزیولوژی معده را ساده کنیم و در ضمن کیفیت بهروری و استفاده از این دستگاه پیچیده را نیز آموزش دهیم. معده در واقع، به عنوان خانه هضم غذا، حیات را به بشر هدیه می دهد ولی پیوسته در هجمه مواد آزارنده مختلف قرار داد.








    ولی به تدبیر الاهی تمامیّت آن به وسیله یک مکانیسم پیچیده حفظ می شود که باعث دفاع از مخاط و ترمیم آن می گردد. ولی معده نیز مانند سایر دستگاه ها گاه به عللی کامل عمل نمی کند و عوارضی را در پی دارد. یکی از موارد که بسیار شایع است مسئله ترش کردن معده است که اینک به آن می پردازیم:
    علایم ترش کردن
    معده برای هضم غذا، مقدار زیادی اسید ترشّح می کند. دیواره معده جوری طرّاحی شده است که در مقابل اثرات این اسید مقاوم است. امّا ساختمان مری به گونه ای نیست که تاب تماس با این اسید را داشته باشد؛ بنابراین اگر به هر دلیل؛ اسید معده به مری وارد شود، احساس ناخوشایندی به بیمار دست می دهد که به آن «ترش کردن» می گوییم. ترش کردن، واقعاً ترش کردن است؛ چرا که اسید معده هم مانند هر اسید دیگری مزّه ای ترش دارد. شایع ترین علامت همان احساس ترش کردن در پشت جناغ سینه است. درد در پشت جناغ سینه؛ احساس بازگشت غذا به گلو و دهان؛ احساس مزّه شور و ترش یا تلخ در دهان یا جمع شدن بزاق در دهان از دیگر علامت هاست. بسیاری از مواقع به علّت اسپاسم عضلات حنجره و گلو در تماس با اسید معده؛ بیمار احساس وجود یک عقده در گلو را تجربه می کند؛ گاهی هم به علّت التهاب تارهای صوتی دچار خشونت صدا می شود. احساس بد مزّه بودن دهان در صبح ها از علایم دیگر است. در مواردی بیمار احساس تهوّع و استفراغ به خصوص پس از برخاستن از خواب را نیز دارد.


    عوارض ترش کردن
    تماس طولانی مدّت مری با اسید معده می تواند منجر به زخم شدن آن، تنگ شدن تدریجی مری و در نتیجه مشکل در بلع غذا و یا ایجاد خونریزی های خفیف شود. در صورت عدم درمان و پس از گذشت سال های طولانی، بروز کم خونی، کاهش وزن و سرطان مری نیز مورد انتظار خواهد بود. همچنین با رسیدن اسید به حنجره و ورود آن به نای، به تدریج زمینه برای بروز آسم مهیّا می شود و اگر بیمار از قبل دچار آسم باشد، حملات آسمی وی تشدید خواهد شد. بنابراین ممکن است بیمار به علّت تحریک مداوم نای و ریه با اسید و یا به علّت تشدید بیماری آسم، دچار سرفه های مزمن باشد که ممکن است با بیماری های ریوی اشتباه شوند. از طرفی ریفلاکس، شایع ترین علّت دردهای غیر قلبی قفسه سینه است که گاه به بیماری قلبی اشتباه می شود و مریض گمان می کند که قلب او درد می کند. گوش درد نیز علامتی است که بعضی از بیماران دچار آن می شوند. در موارد بسیار شدید امکان تخریب تدریجی دندان ها به واسطه تماس با اسید نیز وجود خواهد داشت.










    علل ایجاد ریفلاکس و نکته های پیشگیرانه
    با توجه به آنچه درباره مدیریت معده بیان باری جلوگیری از ریفلاکس باید هر قدر که می توان غذا را جوید. بسیاری از بیماران تنها با رعایت این دستور ساده، درمان خواهند شد. و از سویی پرخوری با افزایش فشار داخل معده، احتمال باز شدن ورودی مری به معده و بازگشت اسید را زیاد می کند. تقریباً محال است که کسی پرخوری کند و بتواند بر این بیماری غلبه کند. پس، قبل از آن که احساس سیری بکنید از سر سفره برخیزید. نکته دیگر خوردن نمک، قبل و بعد از غذا است. نمک یکی از بهترین خنثی کننده های اسید معده است. روش صحیح مصرف نمک، قبل و بعد از غذا به این نحو است که مقدار کمی نمک (آن قدر که بین دو انگشت بسته شست و سبّابه جا بگیرد) را داخل دهان خود ریخته با زبان در دهان بچرخانید و همزمان نفس بکشید و وقتی مزّه شوری را در کلّ دهان خود احساس کردید، غذا خوردن را شروع کنید. بعد از غذا هم همین کار را تکرار کنید. توصیه مؤکّد اسلام بر مصرف نمک، قبل و بعد از غذا آثار مفید فراوانی دارد که یکی از آنها کاهش اثرات منفی اسید معده بر روی مری است. این اقدام ساده بنابر نقل احادیث شریف، هفتاد منفعت دارد که بعضی از آنها عبارتند از:
    - تحریک ترشّح شیره های گوارشی و کمک به هضم غذا.
    - اثرات ضدّ ریفلاکس(چنانکه گذشت).
    - ضدّ عفونی کردن فضای دهان.
    - تأثیر مثبت در کاهش کک و مک صورت.
    قابل ذکر است بعضی غذاها باعث شل شدن اسفنگتر مری به معده می شوند و بنابراین احتمال ریفلاکس را افزایش می دهند. از مصرف آنها حدّاقل تا درمان کامل پرهیز کنید:
    غذاهای پرچرب، انواع شکلات ها و کاکائوها، شیرینی های قنّادی و مصنوعی، انواع کولاها و نوشابه های گازدار، غذاهای تند و پر ادویه، انواع غذاهای آماده(فست فودها)، چای و قهوه و نسکافه و سایر ترکیبات کافئین دار، پیاز و …




    کسی که مبتلی به ریفلاکس است از ترشی ها و خوراک های اسید تا درمان کامل دوری کند و پر واضح است که مصرف الکل و دخانیات یکی از مهمترین عوامل ترش کردن است. خوردن غذاهای آبکی و ترید (مثل آبگوشت، آش، سوپ و …) و میوه و سبزی خام برای بسیاری از بیماران، دردسرساز است؛ لذا تا تکمیل دوره درمان بهتر است از آنها پرهیز کند. حاملگی، پوشیدن لباس های تنگ و نیز چاقی و نیز یبوست، هر یک به نحوی باعث افزایش فشار داخلی شکم می شود از عوامل مهم بروز یا شدت ترش کردن است. خوردن غذاهای اسیدی و استرس نیز از عوامل موثر بروز ترش کردن است.



















    درمان های دارویی و سایر درمان ها
    شیوه های درمانی برای بیماران مبتلا به بیماری های گوارشی بستگی به علّت ایجاد علایم دارد و درمان های موجود شامل تغییر در رژیم غذایی، داروها ، تکنیک های اندوسکوپی یا رادیوگرافی مداخله ای، جرّاحی و درمانهای معطوف به عوامل خارجی می باشد.
    هم اکنون با داروهایی مثل آنتی اسیدها، رانیتیدین، سایمتیدین، فاموتیدین، امپرازول و ... جلو پدیده ترش کردن گرفته می شود. ولی گفته می شود که درصد بالایی بعد از قطع دارو، دچار عود بیماری می شوند. امّا اگر چنانچه گذشت، معده مدیریت شود احتمال عود به صفر نزدیک می شود.



    محدود کردن ریفلاکس مهم ترین گزینه درمان ترش کردن است. و راه دیگر این است که اسید ترشح شده را به نحوی کنترل کنیم بهترین ضدّ اسید، شیرین بیان است. علاوه بر درمان ترش کردن؛ در درمان نفخ، مشکلات هضمی و سنگینی معده و زخم های معده و روده بسیار مؤثّر است. در اشکال مختلف (عرق، ریشه و پودر ریشه، پودر عصاره و رُبّ) قابل دسترسی و به صورت های مختلف قابل مصرف است. روزی ۳-۲ وعده و هر بار یک قاشق چایخوری از انواع جامد را در کمی آب جوش ریخته مصرف کنید(استفاده به صورت جوشانده و دم کرده هم مانعی ندارد) البته اولویت با مصرف ربّ شیرین بیان(معروف به ربّ سوس) است. برای مصرف عرق شیرین بیان هم روزی ۳-۲ بار و هر بار نصف استکان کوچک مصرف کنید. توجّه داشته باشید که می توانید مصرف شیرین بیان را برای دوره های یکی دو ماهه ادامه دهید ولی بهتر است مصرف آن طولانی نباشد. همچنین به علّت اثر افزایشی این دارو بر روی فشار خون، بهتر است افراد مبتلا به پرفشاری خون یا بیماری های قلبی از مصرف آن خودداری کنند. جواز مصرف این دارو در زنان باردار هم مورد تردید است.


    درمان بیماری ریفلاکس معده به مری(GERD) روشی اصلاحی است که در کل به سه دسته تقسیم می شوند:
    1) اجتناب از مصرف غذاهایی که فشار LES را کاهش می دهند و باعث بروز ریفلاکس می شوند. این غذاها عبارتند از: غذاهای چرب، الکل، غذاهای حاوی گوجه فرنگی، نعناع، احتمالاً قهوه و چای.
    2) اجتناب از مصرف غذاهای اسیدی که ذاتاً باعث آسیب مخاط می شوند.
    3) انجام رفتارهایی که باعث کاهش ریفلاکس و یا سوزش سر دل می شوند.
    تجربیات بالینی نشان می دهند گروهی از بیماران (بر اساس الگوی شرح حال و علایمشان) از این توصیه ها منفعت می برند. بیماری که به علت سوزش سر دل شبانه، دچار اختلال خواب شده است، احتمالاً از بالا بردن سر تختخواب و اجتناب از غذا خوردن قبل از به بستر رفتن فایده خواهد برد امّا برای بیماری که علایم شبانه ندارد، این توصیه ها زائد خواهد بود. کاربردترین توصیه ها برای این بیماران مربوط به کاهش وزن است. با وجود اینکه فایده کاهش وزن در درمان ریفلاکس را نمی توان اثبات نمود امّا ارتباط اپیدمیولوژیک قوی میان چاقی و GERD و فواید بهداشتی ثانویه مربوط به کاهش وزن غیر قابل انکار می باشند.
    مضاف بر این داروهایی وجود دارد که می توانند به تنهایی یا به صورت ترکیبی با سایر داروها و به روش های مختلف مورد استفاده قرار گیرند:

    داروهای گرم:
    آویشن، بابونه، زنیان، تخم کرفس، تخم شوید، تخم رازیانه، انیسون، دارچین، زنجبیل، رزماری، مرزنجوش، نعناع، پونه، گلپر، به لیمو(وِروِن) و …

    داروهای خنک:
    تخم گشنیز، گل همیشه بهار، جفت بلوط(پوسته نازک روی مغز بلوط) و … از آنجا که ترش کردن در اکثر موارد ناشی از سرد شدن معده است؛ اغلب بیماران – حتّی بیماران گرم مزاج –
    نیاز بیشتری به تجویز داروهای گرمی خواهند داشت؛ امّا در موارد استثناء، پزشک با تجربه قادر خواهد بود با ترکیب مناسب این داروها، علاوه بر درمان ریفلاکس، رعایت حال کبد گرم بیمار را نیز بکند.
    گفتیم که استرس یکی از عوامل مهم تشدید ترش کردن است. خوشبختانه بسیاری از داروهای فوق الذّکر (به ویژه آویشن، بابونه، دارچین، رزماری، مرزنجوش به لیمو و تخم گشنیز)
    اثر آرام بخشی مناسبی هم دارند. با این حال، در صورت ضرورت می توان از داروهای آرام بخش متعدّدی که اثر تقویتی روی کارکرد معده هم دارند، در ترکیب با داروهای فوق استفاده کرد. نمونه معروف این داروها، گل گاوزبان، سنبل طیب، بادرنجبویه و … می باشد.
    در صورت وجود یبوست می توان داروهایی مثل فلوس، برگ سنا، گل سرخ، خطمی و … را با داروهای فوق ترکیب کرد. البته زیاد بودن اسید معده از علل مهم یبوست های مقاوم به درمان است و در بسیاری از مواقع، تنها با درمان ترش کردن معده، کارکرد روده ها نیز تنظیم خواهد شد.

















    چند راه دیگر برای درمان ترش کردن

    1- آب سیب زمینی خام
    این داروی نه چندان خوش طعم اثر عجیبی در درمان ترش کردن– به خصوص در موارد اورژانسی– دارد. بسیـاری از بیـماران با چند روز مصـرف آب سیب زمینی خام، بهبودی
    فوق العاده ای را تجربه می کنند. توصیه ما روزانه ۳ بار و هر بار یک چهارم تا نصف استکان از دارو برای حدّاکثر یک هفته است.

    2- عسل
    یک درمان قاطع برای درمان انواع مشکلات معده و به خصوص ترش کردن است. تقریباً تمام کسانی که خود را عادت می دهند بلافاصله پس از پایان غذا، یک قاشق مربّاخوری عسل میل کنند؛ به طور کامل درمان خواهند شد. معدود کسانی هستند که به علّت حرارت زیاد کبد با خوردن عسل، دچار تشدید مشکل می شوند که این افراد بهتر است از این درمان خودداری کنند.

    3- بادکش
    بادکش روی معده علاوه بر ایجاد حالت مکش و بازگرداندن اسید از مری به معده، اثر تنظیمی فوق العاده ای در میزان اسید معده دارد. لذا انجام بادکش معده را حدّاقل به عنوان یک درمان کمکی، مدّ نظر داشته باشید.

    4- حجامت
    یکی از بهترین راه ها برای درمان قاطع و طولانی مدّت ترش کردن به خصوص در افراد گرم مزاج، حجامت(عام یا حجامت از ناحیه پشت معده) است. از آن غافل نشوید و با نظر پزشک معالج، دو تا سه نوبت(ماهیانه) به انجام حجامت مبادرت کنید.

    5- جوش شیرین خوراکی
    در موارد شدید ترش کردن و برای درمان علامتی، می توانید نصف قاشق چایخوری جوش شیرین خوراکی را در یک استکان آب حل کرده به تدریج میل کنید. طبیعتاً این درمان بهتر است به صورت موردی استفاده شود و نباید به آن به عنوان یک روش درمانی دایم نگاه کرد.



    1- علّامه مجلسى، بحار الأنوار، مؤسسة الوفاء بيروت - لبنان، ج۵۹، باب ۸۹.







  • Tags

طراحی سایت توسط مجتبی شجاعی